Todellista työn iloa

Monesti, kun joku lähtee töihin, saatetaan toivottaa toiselle työn iloa. Mitä työn ilo oikein on? Millaista iloa työssä voi kohdata?

Aloitin puolen vuoden määräaikaisen sijaisuuden Lempäälän seurakunnalla noin kaksi kuukautta sitten.

Vaikka olenkin ollut töissä vasta suhteellisen vähän aikaa, niin yksi asia on ainakin jo tullut selväksi: omassa työssäni jokainen päivä on erilainen ja tilanteet elävät jatkuvasti.

Joskus työni on erilaisten asioiden suunnittelua, kun taas toisinaan se on täyttä toimintaa. Viime viikonloppuna olin esimerkiksi järjestämässä 10-vuotissynttäreitä kaikille Lempäälän täyskympeille.

10-synttäreillä, kuten syntymäpäivillä tavallisestikin, oli kaikilla hauskaa ja naurua riitti. Onko se kuitenkaan vielä riittävä määritelmä työn ilolle? Että kaikki viihtyvät toiminnassa, jota olen itse järjestämässä? Totta kai saan tapahtumasta myös itse iloa, mutta riittääkö se?

Saan olla läsnä toisille  

Itse ajattelen, että työn iloa on jo pelkästään se, että saa mahdollisuuden käydä töissä. Omalla kohdallani työn ilo koostuu myös erilaisista kohtaamisista ihmisten kanssa ja siitä, että saan olla läsnä lasten ja nuorten elämässä.

Kaikki työpäivät eivät tietenkään ole aina ruusuilla tanssimista, mutta jokaisessa päivässä on kuitenkin jotain hyvää – se pitää vain osata löytää.

Itselleni iloa tuottaa joka päivä myös se, että tiedän ettei minun tarvitse tehdä töitä yksin. Saan luottaa siihen, että kun Jumala on minut kutsunut juuri tähän tehtävään, Hän myös varustaa minut siihen. Minun ei tarvitse selvitä vaikeinakaan päivinä yksin.

Tämän päivän on Herra tehnyt

Raamatussa on kohta, jossa sanotaan: ”Tämän päivän on Herra tehnyt, iloitkaa ja riemuitkaa siitä!” (Ps.118:24)

Mielestäni meidän jokaisen pitäisi painaa tämä kohta mieleemme joka ikinen päivä, niin töissä kuin vapaa-ajallakin.

On tärkeää iloita silloin, kun siihen on aihetta, mutta vaikeampinakin hetkinä tulisi muistaa se, kuinka pienistä asioista ilo ja onni voivat joskus koostua.

Välillä riittää, että kohtaat töissä työkaverin ja vaihdatte pikaiset kuulumiset. Joskus kuitenkin ilo vaati enemmän.

Tällöin on hyvä kääntyä Jumalan puoleen, koska Hän on se, joka lopulta antaa meille ilon. Jumalalla on aina aikaa, eikä Hän koskaan käännä selkäänsä meille.

Iloa alkavaan työviikkoon aivan jokaiselle!

Terhi Soukka
vs. nuorisotyöntekijä

Nuori nainen istuu ulkona penkillä lehtipuiden ympäröimänä. Sylissään hänellä on lelukirahvi.
Terhi Soukka