Ihmeellinen lumi

Emme välttämättä kaikki ole lumen ystäviä, mutta minä tunnustaudun sellaiseksi. Nyt olemme pitkästä aikaa saaneet kunnon hangen näillekin leveysasteille. Virikkeenä tälle kirjoitukselle toimi Leena Ravanttin kirjoittama talvivirsi nro 911 virsikirjan lisävihkosta.

Ensimmäinen konkreettinen ihana asia lumen saapuessa on valo. Pienikin valo moninkertaistuu valkoisen lumen heijastaessa sitä ympärilleen. Jeesus muuten puhui itsestään: »Minä olen maailman valo. Se, joka seuraa minua, ei kulje pimeässä, vaan hänellä on elämän valo” (Joh. 8:12). Meillä on tehtävänä seurata tuota Elämän valoa ja heijastaa sitä ympärillemme, jotta pimeys väistyisi.

”Talven valon saamme lumen myötä.
Ensihiutaleista sydän syttyy
Luojan ihmeellistä luomistyötä
riemuiten ylistämään.” (VK 911:1)

Valkoinen peittää 

Lumi on myös tehokas ”peittäjä”. Kaikki lakastunut ja kuollut peittyy, kun maa kuorruttuu puhtaanvalkoisella lumella. Oletko muuten miettinyt, miksi kastettava puetaan valkoiseen kastemekkoon tai miksi pappi ja konfirmoitava rippilapsi pukeutuvat valkoiseen albaan? Kasteessa meidät otetaan Jumalan lapseksi ja saamme lahjaksi syntien anteeksi antamisen (Luuk. 3:3). Valkoinen väri symboloi uuden alkua ja ennen kaikkea puhtautta, jollaisia me Kristuksen sovitustyön kautta olemme.

”Hangen alle peittyy multa musta,
kaikki roska, jäljet ihmiskätten.
Uuden alkua ja armahdusta
kuuluttaa lumi puhdas.” (VK 911:2)

Kun lumi pääsee ”maalaamaan” maisemaa, tekee se puista ja pensaistakin hämmästyttäviä taideteoksia. Havahdumme huomaamaan Taivaan Isässä ällistyttävän lahjakkaan taiteilijan, kun katselemme ajatuksella ympäröivää talvista luontoamme.

”Kiitos pakkasista paukkuvista,
nuoskapäivistä ja pyrysäistä,
kiitos puista lumihuurteisista,
tähdistä öisen taivaan.” (VK 911:3)

Uusia ilonlähteitä 

Lumen tullessa ei lenkkitossu ole enää ainoa ulkoliikuntaväline vaan saamme kaivaa esiin myös hiihtomonot suksineen. Kiitos Taivaan Isä siitäkin!

”Saamme hiihtää, juosta metsäteillä,
virkistyä luonnon kauneudessa.
Voimanlähde, aarre kallis meillä
siinä on Luojaltamme.” (VK 911:4)

Lumen myötä annat myös suojaa ja lepopaikan lukuisille luonnon eläimille. Sinä olet nekin kaikki luonut ja pidät niistä huolta.

”Jään ja lumen alla lepääviä
pikku luotujasi hoivaat, Luoja.
Suojele myös meitä ihmisiä,
meillekin lepo anna.” (VK 911:5)

Oi sitä perheen Isän ja äidin helpotuksen tunnetta, kun omat lapsukaiset löytävät pitkän, sateisen ja loskaisen syksyn jälkeen jälleen ulkoilemaan houkuttelevan lumen kutsuessa. Syntyy lumilinnaa ja –ukkoa, enkelin kuvia lumeen, ”lumijälkihippaa” ja pieni viaton lumisota. Eipä kesällä tätä...

”Lapsen riemua ja ihastusta
lahjoistasi sydän tuntee, Herra.
Vuodenaikojesi vaihtelusta
aihetta iloon riittää!” (VK 911:6)

Pietari Korhonen
kanttori 

Kanttori Pietari Korhosen henkilökuva.
Pietari Korhonen