Lomatila aktivoitu

Talvikauden töiden, touhujen ja hoidettavien asioiden jälkeen monen mieli kaipaa jo malttamattomana lomaa. Niin fyysinen kuin henkinenkin jaksaminen alkaa olla kortilla moninaisista syistä johtuen. Oli tilanteesi millainen tahansa, lomatilalta odotetaan nollausta arjesta, elämästä nauttimista ja voimavarojen lataamista syksyä ja sen mukanaan tuomia tilanteita varten.

Kauan odotettu ja kaivattu lomatila voi olla kuitenkin hankala saavuttaa, jos loma-ajalle kasaantuu hoitamattomat asiat, kotityöt sekä pitkä lista asioita, joita loman aikana ehdottomasti haluaa nähdä, tehdä ja kokea. Keho ja mieli jatkavat samassa suoritustilassa, kuin ennen lomaa.

Jumala on nähnyt levon ihmiselle hyväksi. Luomisen seitsemäntenä päivänä Jumala lepäsi, katsoi kaikkea luomaansa ja näki, että kaikki oli hyvää. Yksilökeskeisessä, kriittisessä ja suorittamiseen tähtäävässä yhteiskunnassa ei aina ole helppoa antaa itselleen lupaa olla vain ja vieläpä tyytyväisenä kaikesta. Pyhän huolettomuuden saavuttaminen lomatilassa antaa voimia niin keholle kuin mielellekin. Raamatussa kirjoitetaan:

”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut! Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa? -- Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet. ” (Matt. 6:26‒27, 34). 

Käytännön pyhän huolettomuuden toteuttaminen osui vasten kasvojani, kun perheretkellä Helsingin luonnontieteelliseen museoon pohdin ääneen huolestuneena tämän hartauskirjoituksen tekstiä. Vapaapäivän ajatukset harhailivat, kun halusin löytää ajankohtaisen aiheen, joka kertoo samalla jotain tärkeää Jumalasta. Kaksivuotias tyttäreni katsahti minuun vakavana ja kysyi: ”Miksi et äiti kirjoita dinosaurus, Jeesus, aamen, pastilli?”. Mitäpä minä siihen enää muuta lisäämään. Lasten suusta se totuus tulee.

Kiitos Jeesus levosta ja lomasta. Opeta meitä pysähtymään kaiken sen hyvän äärelle, jota tänäänkin meille tarjoat. Siunaa ja varjele henkisesti ja fyysisesti väsyneitä.

Aamen.

- Kesäteologi, nuorisotyön kausityöntekijä Enni Huhtala