Loppiaisena muistetaan itämaan tietäjiä
Loppiainen on itämaan tietäjien pyhä. Sitä vietetään vuosittain 6. tammikuuta, ja se on virallinen arkipyhä eli palkallinen vapaapäivä.
Loppiaisen nimitys viittaa jouluajan loppumiseen. Samalla se on lähetystyön erityinen juhla - saapuivathan tietäjät kaukaisesta maasta vieraan kansan parista Vapahtajan luo. Kirkossa käytetään liturgisena värinä ilon ja puhtauden valkoista.
Kansanperinteessä loppiaisesta alkavat selkäviikot tai härkäviikot, pitkä sydäntalven juhlaton ja arkinen aika. Seuraava suuri juhlakausi on vasta pääsiäisenä.
Loppiaisen evankeliumiteksti kertoo kaukaa itäisiltä maista vaeltaneista viisaista ja arvostetuista tietäjistä, jotka tulivat katsomaan Jeesus-lasta. He toivat mukanaan kalliita lahjoja: kultaa, suitsuketta ja mirhaa. Matteus kertoo näin:
"Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodes Suuren aikana, Jerusalemiin saapui idästä tietäjiä, jotka tulkitsivat ennusmerkkejä.
--- He huomasivat taivaalla saman tähden, jonka olivat nähneet idässä. Tähti johdatti heitä ja pysähtyi sen paikan ylle, missä lapsi oli. Tähden nähdessään tietäjät olivat riemuissaan. He menivät taloon, näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian ja heittäytyivät maahan osoittaakseen kunnioitustaan. Sitten he avasivat aarrearkkunsa ja antoivat lapselle lahjaksi kultaa, suitsuketta ja mirhaa, kallista voidetta. (Matt. 2:10-12, UT 2020)
Luterilaisen kirkon lisäksi myös katoliset viettävät loppiaista itämaan tietäjien muistoksi. Sen sijaan ortodoksisessa kirkossa muistetaan loppiaisena Jeesuksen kasteseremoniaa.
Katolisessa Espanjassa loppiainen on odotettu joulun ajan huipennus. Se on erityisesti lasten juhla, sillä perinteisesti vasta itämaan tietäjät tuovat joululahjat.
Suomessa loppiaista ei vietetä millään erityisillä tavoilla. Joulukuusi kenties heitetään pois, neulaset imuroidaan ja joulukoristeet varastoidaan odottamaan seuraavaa vuotta.
Lempäälässä loppiaiseen on kuulunut jo 1970-luvulta lähtien seurakunnan nuorisotyön järjestämä Uusi Alku -tapahtuma. Gospelkonsertteja ja nuorten omaa luovaa tekemistä sisältävä festari järjestetään tänä vuonna lauantaina 7. tammikuuta Hakkarin liikuntahallissa.
Loppiaisviikonloppu 6.-8.1. Lempäälässä
Pe 6.1. klo 10 messu eli ehtoollisjumalanpalvelus Pyhän Birgitan kirkossa
Messussa palvelevat liturgina ja saarnaajana Emmi Korpi sekä kanttorina Pietari Korhonen. Suntiona toimii Krista Lindqvist. Messussa kerätään kolehti lähetystyöhän Suomen Lähetysseuran kautta. Se käytetään seurakuntatyöhön ja teologiseen koulutukseen.
La 7.1. klo 12 alkaen nuorten loppiaistapahtuma Uusi alku Hakkarin liikuntahallissa (os. Ahertajantie 3)
- ks. lisää www.uusialku.fi - sisäänpääsy konsertteihin jan muuhun järjestettyyn ohjelmaan on lempääläläisille ilmainen.
- kaikille avoin Uusi Alku -festareiden messu on la 7.1. klo 16-17.30 Hakkarin liikuntahallissa, mukana papit Ira Sirkiä, Emmi Korpi ja Heikki Kärhä.
Su 8.1. klo 10 messu eli ehtoollisjumalanpalvelus Pyhän Birgitan kirkossa.
Messussa palvelevat pappina ja saarnaajana Manta Jutila ja kanttorina Kaisa Naukkarinen. Suntiona on Krista Lindqvist. Musiikkia esittää duo Heini ja Pekka Mäenpää.
Su 8.1. klo 16 Kasteen sunnuntain vauvakirkko Kuljun Majakassa (Tampereentie 262)
Seurakunta kutsuu mukaan kaikki vauva- ja pikku lapsiperheet toiminnalliseen vauvakirkkoon. Vauvakirkossa köröttelemme pienten ehdoilla ja laulamme iloisia vauvalauluja. Kirkkohetki kestää noin 45 minuuttia ja kirkon jälkeen on ilmainen keittolounas kaikille. Kirkkohetken valmistavat Emmi-pappi, Pietari-kanttori, Erja-suntio sekä lastenohjaajat Päivi ja Virpi.
4.1.2023 10.51