Uutislistaukseen

Seurakunta kunnostaa 90-vuotiaaan Vapauden miekka -muistomerkin

Vapauden miekka -patsas sinistä syystaivasta vasten.

Kuva: Aulis Eskola

Seurakunta kunnostaa parhaillaan Kirkkotorilla sijaitsevaa ”Vapauden miekka” -muistomerkkiä. 

Lempääläläisen kuvanveistäjä ja taidemaalari Väinö Richard Rautalinin tekemä muistomerkki pystytettiin 90 vuotta sitten vuonna 1934 ”Lempäälän–Vesilahden rintamalla 1918 maansa vapauden puolesta kaatuneiden muistoksi.” Teksti on näkyvillä muistomerkissä, ja sillä viitataan vuoden 1918 sisällissodan voittaneeseen valkoiseen osapuoleen.  

Patsas on huonossa kunnossa. Noin kaksi kuukautta kestävään peruskunnostukseen sisältyy miekkaosan puhdistus ja kiinnitysten tarkastaminen sekä jalustan tiilien, rappauksien ja tekstien kunnostaminen sekä mahdolliset muut, työn edetessä paljastuvat tehtävät.

Kunnostukseen on varattu 34 000 euroa. On kuitenkin on mahdollista, että se ei riitä. Kirkkovaltuusto käsittelee asiaa kokouksessaan 11. kesäkuuta.    

90-vuotisjuhlat heinäkuussa 

Heinäkuun 14. päivänä vietetään patsaan 90-vuotisjuhlaa. Sen järjestävät Lempäälän kulttuuritapahtumat, Vapaussodan ja itsenäisyyden Lempäälän seudun perinneyhdistys ja Lempäälän seurakunta.

Alun perin Vapauden miekka -patsas sijaitsi Tampereen Seudun Rintamamiesyhdistyksen naisosasto ry:n omistamalla alueella. Yhdistys lakkautettiin 19. lokakuuta vuonna 1944.

Sen jälkeen Lempäälän seurakunta on huolehtinut alueesta. Nyt seurakunta on hakenut kuulutuslainhuutoa, jolla alue saataisiin seurakunnan omistukseen.

 

23.5.2024 15.54