Uutislistaukseen

Kirkko kutsuu paastomatkalle kokeilemaan paaston kaikkia värejä

Kirkon mainoskuva tuhkakeskiviikon messusta, jossa naisella on piirrettynä tuhkaristi otsaansa.

Kirkko kutsuu paastomatkalle kokeilemaan paaston kaikkia värejä

Suomen evankelis-luterilainen kirkko julkaisee nyt jo kuudetta kertaa paastokalenterin. Löydät sen verkosta linkin takaa: 

Paastokalenteri evl.fi/paastokalenteri  

Paastokalenterin ensimmäinen luukku aukeaa laskiaistiistaina 4. maaliskuuta ja viimeinen toisena pääsiäispäivänä 21. huhtikuuta. Kalenteri tarjoaa tukea ja virikkeitä paaston viettoon.

Kalenterin 49 luukussa on rohkaisevia elämänohjeita, lempeitä ehdotuksia, rukouksia ja lainauksia psalmeista. Luukuissa nostetaan paastoon, rukoukseen, hiljentymiseen ja hengellisyyteen, luopumiseen, oikeudenmukaisuuteen ja lähimmäisenrakkauteen liittyviä tekstejä.

Paastokalenterin rinnalla ja sylissä kulkee Ekopaasto, joka korostaa ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta.  Lue lisää Ekopaastosta linkin takaa: ekopaasto.fi 

Yksinkertaistaminen herkistää aistit

Paastotessa kohtuullistamisen ja yksinkertaistamisen voi ulottaa elämän eri osa-alueille.

Tietoinen, kestoltaan määritelty karsiminen aineellisesta hyvästä ja nautinnoista, esimerkiksi ruoasta tai kuluttamisesta, voi kasvattaa kykyä keskittyä olennaiseen ja antaa malttia kuunnella sydämen ääntä.

Vauhdin hidastamisen myötä ihminen voi löytää tilaa henkisyydelle ja hengellisyydelle. 

Paastoperinne ja kutsu olennaisen äärelle kiinnostaa 

Suomessa kiinnostus paastoperinteeseen on nousussa. Pyhiinvaelluksen ja meditaation rinnalla paastoperinne on ikiaikainen: kristityt ovat paastonneet varhaisista ajoista saakka.

Nykyajan ihmiselle paasto tarjoaa työkaluja ja neuvoja olennaiseen keskittymisestä. Tekemistä rauhoittamalla ja elämän päivittäisiä rutiineja yksinkertaistamalla voi tavoitella myös mielen rauhoittamista.  

Seurakunnat kutsuvat tuhkakeskiviikon (5.3.) messuihin  

Yksi esimerkki lisääntyneestä kiinnostuksesta paastonaikaan ovat tuhkakeskiviikon messut. Tuhkakeskiviikkoa vietetään tänä vuonna 5. maaliskuuta. Lempäälän Pyhän Birgitan kirkossa messu alkaa kello 18.  

Tuhkakeskiviikon messu on kirkkovuoden ainoa erityinen katumusjumalanpalvelus. Lempäälässä pappi piirtää halukkaiden osallistujien otsaan tuhkaristin katumuksen merkiksi.

Tuhka on Raamatussa katumuksen, paaston ja kaiken katoavaisuuden vertauskuva. Messun painopiste voi olla joko katumuksessa, syntien tunnustamisessa, tai paastoon valmistautumisessa. Tietoisuus omasta virheellisyydestä ja puutteista voi johdattaa armon ja anteeksiannon äärelle.  

Paastokalenterin viimeisellä viikolla eletään Jeesuksen kärsimyskertomuksen mukana. Hiljainen viikko johdattaa pääsiäisen iloon, kiitollisuuteen ja toivoon iankaikkisesta elämästä.  

Ekopaasto kutsuu kokeilemaan kestävämpää elämäntapaa

Tuhkakeskiviikkona 5.3. käynnistyy myös kirkon vuosittainen Ekopaasto-kampanja, jossa innostetaan suomalaisia mukaan kestävän kehityksen huomioivaan elämäntapaan.

Kampanjan taustalla on syvä huoli luonnosta ja ilmastonmuutoksesta ja halu suojella luontoa omia elämäntapoja ja valintoja kohtuullistamalla. Kampanja rohkaisee kohtuuteen ja vastuullisuuteen. Tarkoituksena on vahvistaa ihmisten luontosuhdetta tavalla, joka osaltaan auttaa myös hillitsemään ilmastonmuutosta. 

Tuhkamessu Lempäälässä

Ke 5.3. klo 18.00 Pyhän Birgitan kirkossa. 

Tuhkamessussa on mahdollisuus vastaanottaa tuhkaristi otsaansa katumuksen merkiksi sekä osallistua ehtoolliselle. Messun liturgina toimii Emmi Korpi, kanttorina Pietari Korhonen ja suntiona Krista Lindqvist. Kolehti kerätään nimikkolähetti Mekonnen Mulatin työn tukemiseen Etiopiassa kuurojen parissa Suomen Lähetysseuran kautta.

Kirjoituksen pohjana on Kirkon viestinnän tiedote 
 

4.3.2025 14.35