Uutislistaukseen

Seurakunnan uutisia koronavirustilanteesta - päivitetty 26.3.

19.3.2020 12.13

Suomen evankelis-luterilaisen kirkko turvaa kaikissa tilanteissa hengellisen elämän hoidon ja huolehtii seurakunnan palveluista. 

Tilanne elää koko ajan ja tiedot saattavat muuttua. Tiedotamme mahdollisista muutoksista mahdollisimman pian ja seuraavan kerran viimeistään tiistaina 31.3. noin kello 17. 

Katso kooste kaikista toimintamuutoksista ja ajankohtaisesta palvelutilanteesta tämän linkin takaa. 

Uudet muutokset toiminnassa (23.3.)

Seurakunta aloittaa viikoittaisen videotuotannon neljästi viikossa Kotikirkon nimellä ja seuraavan kaavion mukaan:  

Maanantai Uuden viikon siunaaminen / vs. kirkkoherra Matti Vehviläinen
Keskiviikko Videovälähdys eri toimintalohkoilta
Perjantai Videovälähdys eri toimintalohkoilta
Sunnuntai klo 10  jumalanpalvelus kirkosta 

 • Videot julkaistaan viimeistään klo 18, jos ei ole muuta mainittu. Ensiesitys aina Lempäälän seurakunnan You Tube -kanavalla osoitteessa https://www.youtube.com/channel/UCCNIlUWnH7FRB0XR8q_4LVwLinkki avautuu uudessa välilehdessä
 • Videot jaetaan myös seurakunnan julkisella Facebook-sivulla sekä seurakunnan nettisivuilla ooitteessa www.lempaalanseurakunta.fi/kotikirkko. Videoiden tuottaja on Jussi Salo. 
 • You Tuben hopetube-kanavalla on tiistaisin klo 18 oma hetki varhaisnuorille ja perjantaisin klo 18.30 "nuortenilta".
 • Varhaisnuorten ja perheiden tarpeisiin videoita julkaisee lapsi- ja perhetoiminta omalla Facebook-sivullaan tämän linkin takana 

Muutokset toiminnassa 19.3.2020 

 • Lähiomaiset ja hautaan siunaaminen: Piispojen 18.3.antaman tarkentavan ohjeen mukaan häissä, kasteessa ja hautaan siunaamisessa osallistujat rajataan yleisesti 10 osanottajaan, mutta ”Hautaan siunaamisissa voivat pastoraalisista syistä kuitenkin olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan. Tartuntatautiriskiä kuitenkin vältetään kaikin keinoin.
 • Diakonian kotikäynnit lopetetaan. Poikkeuksena ovat saattohoitotilanteet.
 • Rukous- ja keskustelupuhelimen numero muuttuu ma 23.3. katso tarkemmin tämän linkin takaa.  
 • Työntekijät ja vapaaehtoiset saavat kuvalliset henkilökortit. Ne ovat käytössä esimerkiksi asiointiavussa.
 • Seurakunta muistuttaa, että kasteen, avioliittoon vihkimisen ja hautaan siunaamisen jälkeen suurempi perhejuhla on mahdollista järjestää myöhemmin tartuntatautitilanteen palautuessa ennalleen. Omaiset voivat lähettää kirkolliset toimitukset suorana tai tallentaa ne (esim. Facebook Live).  

Uudet muutokset toiminnassa 17.3.2020 

Valtioneuvoston 16.3. päättämien uusien kokoontumisrajoitusten vuoksi ja piispojen suosituksesta: 

 • Jumalanpalvelukset pidetään sanajumalanpalveluksina ja niin, että seurakunta ei ole paikalla. Pyhän Birgitan kirkon sunnuntaisin ja muina kirkkopyhinä pidettävät jumalanpalvelukset lähetetään suorana yleisölle.
 • Tarkka osoite kerrotaan myöhemmin seurakunnan nettisivuilla.
 • Jumalanpalveluksen jälkeen kirkko on avoinna rukousta ja sielunhoitoa varten. Paikalla on pappi tai muu seurakunnan työntekijä. Kyseessä ei ole yleisötilaisuus.
 • Kirkolliset toimitukset hoidetaan poikkeusjärjestelyin. Toimituksia ovat kaste, häät ja hautaan siunaaminen. Yhdessä perheiden ja omaisten kanssa sopien kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 ihmistä. 

Keskustelu- ja asiointiapua puhelimitse

Seurakunta laajentaa puhelinpalvelujaan. Käytössä ovat seuraavat puhelimet: 

 • Asiointiapua erityisesti eläkeläsille ja muille riskiryhmään kuuluville (kauppa ja apteekki): ma–pe klo 9–15, p. 050 5443 425
 • Päivystävä pappi: ma-pe klo 9–18, p. 040 804 9130
 • Rukouspuhelin ma-su klo 10–20, p. 050 544 3359

Kirkkoherranvirasto ja hautausmaantoimisto palvelevat yleisöä pääosin etänä puhelimitse ja sähköpostitse. 

Kirkkoherranvirasto on avoinna ma klo 9–12 ja klo 13–15, ti klo 9–12 ja 13–17, ke suljettu, to klo 9–12 ja 13–15 ja pe klo 9–12. Kirkkopolku 1, p. (03) 289 5111, sp. kirkkoherranvirasto.lempaala@evl.fi
Hautausmaantoimisto palvelee ma-pe klo 9-12, p. 050 544 3531. 


Muutokset toiminnassa 16.3.2020 

 • Diakonian taloudellinen avustaminen muuttuu niin, että tapaamisesta on sovittava etukäteen puhelimitse. Puhelinaika on ti ja to klo 10-12 ja puhelin 0400 419096. 
 • Leivänjako toteutetaan ti ja to klo 10-12 ulkosalla Lempoisten srk-talolla diakoniatoimiston edessä, os. Kirkkopolku. 
 • Diakonian keskusteluapu ja kotikäynnit (sielunhoito) jatkuvat. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse diakoniatyöntekijöihin arkisin virka-aikana.
 • Seurakunta avaa Päivystävän papin numeron lisäksi kaksi uutta auttaavaa numeroa. Toinen välittää käytännön apua, toinen on keskustelu- ja rukouspuhelin.
 • Seurakunnan tiloissa ei voi järjestää perhejuhlia kasteiden, häiden tai hautajaisten jälkeen. Ne on pidettävä kotona tai siirrettävä toiseen ajankohtaan. Seurakunta peruu jo tehtyjä varauksia henkilökohtaisesti.
 • Palmusunnuntain jumalanpalvelus kirkossa 5.4. klo 10 muuttuu perhekirkosta tavalliseksi jumalanpalvelukseksi.
 • Kirkkoon ajateltu opastettu pääsiäisvaellus peruuntuu. Koulut ja päiväkodit ovat varanneet vaellukseen aikoja, ja ne peruuntuvat. 

Muutokset seurakunnan toiminnassa 13.3.2020 

Kirkkohallituksen ohjeiden mukaisesti seurakunta luopuu 13.3. – 31.5.2020 kaikista sellaisista kokoontumisista, jotka eivät ole välttämättömiä seurakunnan lakisääteisten tehtävien hoitamisen kannalta.

Viikkotoiminta ja tapahtumat tauolla toukokuun loppuun asti 

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi kerhot, leirit, kuorot, piirit, konsertit ja muut tilaisuudet ovat tauolla toukokuun loppuun asti. Jumalanpalvelusten jälkeiset kirkkokahvit peruutetaan, samoin kaikki yhteiset ruokailut. Kahvila Olkkari ja lähetyskirppis Toivontori ovat kiinni. Seurakunta aikoo luoda uudenlaista läsnäoloa verkossa muun muassa videoiden avulla. 

Ei ehtoollista toistaiseksi

Jumalanpalvelukset toimitetaan sunnuntaisin ja muina kirkkopyhinä kello 10 Pyhän Birgitan kirkossa. Muut jumalanpalvelukset ovat peruttu, kuten Kuljun Majakan viikoittainen Majakkamessu sekä kuukausittaiset messut Toimela-talossa ja Kivala-kodissa.

Jumalanpalvelukset toimitetaan niin, että tartuntariski on minimoitu. Ehtoollista ei vietetä toistaiseksi. Jokainen voi myös itse huolehtia käsihygieniasta ja välttää lähikontakteja. Pyydämme riskiryhmiin kuuluvia ja sairaita (esim. flunssan oireet) henkilöitä jäämään kotiin. Jumalanpalveluksia voi seurata kotona sähköisistä kanavista: televisiosta, radiosta tai verkon kautta verkkokirkossa tämän linkin takaa.  

Huom! Talvi-Lappi-rippileirin konfirmaatio su 15.3. klo 10 kirkossa järjestetään tartuntariskin minimoimiseksi niin, että kirkkovieraaksi voivat tulla vain vanhemmat ja sisarukset. 

Kirkolliset toimitukset, diakonia ja sielunhoito jatkuvat 

Kirkolliset toimitukset jatkuvat entiseen tapaan. Toimituksia ovat kaste, avioliittoon vihkiminen ja hautaan siunaaminen. 

Diakoniatyö vastaanottoineen ja kotikäynteineen jatkuu, mutta viikoittainen leivänjako peruuntuu. Sielunhoito jatkuu entiseen tapaan, samoin parisuhdeneuvonta. Hautaustoimen asiakkaita palvellaan ensisijaisesti puhelimitse. 

Käytössä kirkko, Ristimäen kappeli, virasto ja Vanha pappila 

Seurakunnan kiinteistöistä käytössä ovat 13.3.-31.5. Pyhän Birgitan kirkko, Ristimäen kappeli, kirkkoherranvirasto ja Vanha pappila. Näitä kiinteistöjä siivotaan tilanteen edellyttämällä tavalla. Muita tiloja ei toistaiseksi käytetä. 

Kirkkovaltuusto, kirkkoneuvosto ja taloudellinen jaosto kokoontuvat normaalisti. 

Työntekijät suosivat etätyötä, mutta ovat tavoitettavissa puhelimitse ja sähköpostitse normaaliin tapaan.  

Päätetyt muutokset aiemmin

- Seurakunnan lapsi- ja perhetoiminnan päiväkerhot, perhekerhot ja muut tilaisuudet, kuten viikonlopun perheleiri on peruttu pe 13.3.- su 15.3.
- Tervis 4 –riparin tapaaminen pe 13.3. on peruttu. Riparitapaaminen toteutetaan etätehtävänä, tarkemmat ohjeet toimitetaan riparilaisille henkilökohtaisella viestillä.
- Nuortenilta pe 13.3. on peruttu. Pyrimme lähettämään korvaavaa ohjelmaa etänä netissä. Seuraa tiedotusta!
- Taide-riparin ennakkotapaaminen su 15.3. on peruttu. Riparitapaaminen toteutetaan etätehtävänä, tarkemmat ohjeet toimitetaan riparilaisille henkilökohtaisella viestillä.
- Lempäälän seurakunnan työntekijät pidättäytyvät kättelemisestä. 
- Seurakunta kiinnittää tehostettua huomiota siisteyteen ja hyvään hygieniaan eri tilanteissa, tilaisuuksissa ja toimitiloissa.