Uutislistaukseen

Matti Vehviläinen1.jpg Matti Vehviläinen on ollut Lempäälän seurakunnassa pappina 20 vuotta. Hän tuntee nuorisopastorin, Majakan papin ja kappalaisen tehtävät. Nyt hänellä alkaa uusi rooli kirkkoherrana.

Matti Vehviläinen on uusi kirkkoherra

23.2.2021 21.35

Lempäälän seurakunnan uusi kirkkoherra on Matti Vehviläinen, 48-vuotias teologian maisteri ja Lempäälän seurakunnan johtava kappalainen. Tällä hetkellä hän on seurakunnassa vt. kirkkoherrana. Hänen edeltäjänsä Mikko Oikarinen jäi eläkkeelle syyskuussa 2020.    

Kirkkoherran valitsi seurakunnan kirkkovaltuusto 23. helmikuuta. Hiippakunnan hyväksymät ehdokkaat olivat Miikka Anttila, Mika Nokelainen, Leena Sorsa, Matti Vehviläinen ja Timo Waris.

Valintaprosessin alussa Tampereen hiippakunta hyväksyi hakijat ja antoi heistä oman lausuntonsa. Sen mukaan kaikki ehdokkaat olivat kelpoisia kirkkoherran tehtävään, mutta nosti ehdokkaista esiin Leena Sorsan ja Mika Nokelaisen. Ennen valtuuston vaalikokousta Lempäälän seurakunnan kirkkoneuvosto katsoi, että parhaiten tehtävään soveltuisivat Mika Nokelainen ja Matti Vehviläinen.  

Kirkkoherran vaalissa kirkkovaltuustossa käytössä oli välillinen vaalitapa, jossa äänioikeutettuja olivat 27 kirkkovaltuuston jäsentä. Vaali toimitettiin suljettuna lippuäänestyksenä.

Äänestyksessä Vehviläinen sai 18 ääntä, Nokelainen kahdeksan ja Sorsa yhden äänen.

- Olo on kiitollinen ja helpottunut, Vehviläinen sanoo.
- Heti tuloksen selvittyä alkoi sadella viestejä ja puhelin pirisi. Seurakuntalaisten tuki tuntuu valtavan hyvältä. Samoin se, että kirkkovaltuustossa luottamus oli noinkin suurta, sanoo Matti Vehviläinen.  

Valitsijoilla laaja tausta-aineisto käytössä 


Kirkkoherran valintatapana välillinen vaali oli ensimmäistä kertaa käytössä Lempäälässä. Aiemmat kirkkoherrat on valittu suoralla vaalilla, jossa äänioikeutettuja ovat olleet kaikki seurakunnan jäsenet.

Päätöksen uudesta vaalitavasta teki kirkkovaltuusto viime syksynä.  

Marika Salo, kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja ja vaalia valmistelevan työryhmän puheenjohtaja arvelee, että valintatapa on herättänyt keskustelua seurakuntalaisten piirissä.    
- Koin valintaprosessin aikana tärkeäksi sen, että valitsijat eli valtuutetut saisivat mahdollisimman laajasti, huolella ja eri tavoin tuotettua tietoa kaikista hakijoista.
- Suoraan vaaliin verrattuna välillinen vaalitapa mahdollisti soveltuvuusarvioiden teettämisen. Tärkeä oli myös paneelikeskustelu, johon yleisö lähetti kysymykset. Laajaa tausta-aineistoa ja kirkkoherran eri työtehtäviä vasten työryhmä, kirkkoneuvosto ja valtuutetut punnitsivat ehdokkaita ennen vaalia, Salo selvittää.        

Vehviläinen aloittaa uudessa virassaan mahdollisimman pian. Hänet asettaa virkaan Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo
- Sovimme juhlajumalanpalveluksen ajan yhdessä piispan kanssa. Toiveeni on, että saisin jakaa juhlahetken seurakuntalaisten kanssa, mutta saa nähdä miten korona vaikuttaa, Vehviläinen sanoo. 

Matti, tuttu Majakan pappina 

Matti Vehviläinen on ollut Lempäälässä pappina tasan 20 vuotta, ensin seurakuntapastorina vuodesta 2001 ja sen jälkeen kappalaisena vuodesta 2004 lähtien. 

Seurakunnassa Vehviläinen tunnetaan erityisesti Kuljun seurakuntatalo Majakassa kokoontuvan Majakkayhteisön pappina. Hän käynnisti ja veti toimintaa kahdeksan vuoden ajan. Työurallaan hän on ollut myös seurakuntapastorina Lahdessa ja turistipappina Kyproksella. 

- Olen viihtynyt Lempäälässä. Pitkäjänteinen sitoutuminen on minulle tärkeää. Toisaalta olen myös saanut olla täällä erilaisissa ja aina uudella lailla haastavissa töissä, hän sanoo. 

Lapsuuden haave upseerin urasta vaihtui armeija-aikana uuteen tavoitteeseen, teologian opintoihin..
- Armeijassa mietin ja rukoilin paljon. Koin jo riparilla käänteentekevän Jumalan kutsun. Lopullisesti pappisura selkeni opiskeluajan kesäharjoitteluissa.       

Kirkkoherran tehtävään Vehviläinen suhtautuu innostuneesti. Uusi strategia on hänelle sydämenasia.
- Koen kutsumusta ja poltetta viedä asioita eteenpäin Lempäälän seurakunnassa. 
- Yhdessä työntekijöiden ja luottamushenkilöiden kanssa voimme kehittää seurakuntaa pitkäjänteisesti strategian mukaisesti. Omalta kohdaltani väliaikaisuuden tunne poistuu, hän tiivistää. 

 

Matti Vehviläinen aloitti Lempäälän seurakunnan pastorina vuonna 2001. Arkistokuva on vuodelta 2005.   

 

INFO: Lempäälän kirkkoherra on 17 150 seurakuntalaisen hengellinen paimen ja 50 työntekijän ylin esimies 

- Kirkkoherra on seurakunnan hengellinen ja hallinnollinen johtaja. Lempäälän seurakuntaan kuuluu 17 150 kunnan asukasta (31.12.2020). 
- Hän on virkansa puolesta kirkkoneuvoston puheenjohtaja. Neuvosto huolehtii seurakunnan yleisestä hallinnosta ja hoitaa seurakunnan taloutta ja omaisuutta.
- Kirkkoherra on seurakunnan työntekijöiden ylin esimies. Lempäälän seurakunnassa on noin 50 työntekijää.
- Lempäälän seurakunnasta on tietoja 1400-luvun puolivälistä lähtien. Ennen Matti Vehviläistä seurakunnassa on ollut noin 40 kirkkoherraa.
- Hänen edeltäjiään ovat olleet 2000-luvun puolella Mikko Oikarinen (2006-2020) ja Heikki Miettinen (1978-2005). 1900-luvun kirkkoherroja ovat olleet Oiva Pohjanpirkka (1971-1977), Toivo Saarilahti (1967-1970), Miika Tarna (1960-1966), Toivo Hannula (1930-1959) ja Johannes Korhonen (1920-1928).       

Teksti: Marita Miettinen, kuva: Sonja Meskanen

Tekstiä muutettu 24.2., lisätty Matti Vehviläisen ja Marika Salon kommentit sekä infolaatikko.   

***

Kirkkovaltuuston kokous lähetettiin suorana seurakunnan Youtube-kanavalla. Sitä seurasi parhaimmillaan 160 katselijaa. Tallenne on nähtävillä seurakunnan
 Youtube-kanavalla Linkki avautuu uudessa välilehdessäsekä seurakunnan verkkosivuilla kahden viikon ajan.

Lisätiedot vaalista: 
Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Kari Tolonen, p. 0400 634 631, sp. Kari@eupr.fi
Henkilöstöpäällikkö Arja Lähdekorpi, p. 040 804 9122, arja.lahdekorpi@evl.fi